21 CFR 1271.80
What are the general requirements for donor testing?
21 CFR 1271.80 is the regulation titled “What are the general requirements for donor testing?” in 21 CFR Part 1271, Human Cells, Tissues, and Cellular and Tissue-Based Products. Since 2021, 11 FDA warning letters have cited it.
- Letters citing it
- 11 since 2021
- Jan 1 to Oct 30, 2026
- 2 against 2 on the same dates in 2025
- Most often cited with
- 21 CFR 1271.60, in 11 letters
- Closed out
- 9% of these letters have a published close-out
Letters citing it, by year issued
All are biologics letters. 2026 runs to Oct 30, 2026. Pick a year to see its letters.
What FDA writes when it cites it
The finding headings that cite 21 CFR 1271.80 most often, as written in the letters.
- 1 letterFailure to collect a donor specimen for testing for relevant communicable diseases at the time of recovery of cells or tissue from the donor or up to seven days before or after recovery [21 CFR 1271.80(b)]**. For…
- 1 letterFailure to collect a donor specimen for testing for relevant communicable diseases at the time of recovery of cells or tissue from the donor; or for oocyte donors, up to 30 days before recovery or up to seven days after…
- 1 letterFailure to collect a donor specimen for testing for relevant communicable diseases at the time of recovery of cells or tissue from the donor; or up to seven days before or after recovery (21 CFR 1271.80(b)). For example:
The regulation
Read the text of 21 CFR 1271.80 (eCFR, as of Sep 1, 2026)
(a) Testing for relevant communicable diseases is required. To adequately and appropriately reduce the risk of transmission of relevant communicable diseases, and except as provided under § 1271.90, if you are the establishment that performs donor testing, you must test a donor specimen for evidence of infection due to communicable disease agents in accordance with paragraph (c) of this section. You must test for those communicable disease agents specified in § 1271.85. In the case of a donor 1 month of age or younger, you must test a specimen from the birth mother instead of a specimen from the donor.
(b) Timing of specimen collection. You must collect the donor specimen for testing at the time of recovery of cells or tissue from the donor; or up to 7 days before or after recovery, except:
(1) For donors of peripheral blood stem/progenitor cells, bone marrow (if not excepted under § 1271.3(d)(4)), or oocytes, you may collect the donor specimen for testing up to 30 days before recovery; or
(2) In the case of a repeat semen donor from whom a specimen has already been collected and tested, and for whom retesting is required under § 1271.85(d), you are not required to collect a donor specimen at the time of each donation.
(c) Tests. You must test using appropriate FDA-licensed, approved, or cleared donor screening tests, in accordance with the manufacturer's instructions, to adequately and appropriately reduce the risk of transmission of relevant communicable disease agents or diseases; however, until such time as appropriate FDA-licensed, approved, or cleared donor screening tests for Chlamydia trachomatis and for Neisseria gonorrhea are available, you must use FDA-licensed, approved, or cleared tests labeled for the detection of those organisms in an asymptomatic, low-prevalence population. You must use a test specifically labeled for cadaveric specimens instead of a more generally labeled test when applicable and when available. Required testing under this section must be performed by a laboratory that either is certified to perform such testing on human specimens under the Clinical Laboratory Improvement Amendments of 1988 (42 U.S.C. 263a) and 42 CFR part 493, or has met equivalent requirements as determined by the Centers for Medicare and Medicaid Services.
(d) Ineligible donors. You must determine the following donors to be ineligible:
(1) A donor whose specimen tests reactive on a screening test for a communicable disease agent in accordance with § 1271.85, except for a donor whose specimen tests reactive on a non-treponemal screening test for syphilis and negative on a specific treponemal confirmatory test;
(2)(i) A donor in whom plasma dilution sufficient to affect the results of communicable disease testing is suspected, unless:
(A) You test a specimen taken from the donor before transfusion or infusion and up to 7 days before recovery of cells or tissue; or
(B) You use an appropriate algorithm designed to evaluate volumes administered in the 48 hours before specimen collection, and the algorithm shows that plasma dilution sufficient to affect the results of communicable disease testing has not occurred.
(ii) Clinical situations in which you must suspect plasma dilution sufficient to affect the results of communicable disease testing include but are not limited to the following:
(A) Blood loss is known or suspected in a donor over 12 years of age, and the donor has received a transfusion or infusion of any of the following, alone or in combination:
(1) More than 2,000 milliliters (mL) of blood (e.g., whole blood, red blood cells) or colloids within 48 hours before death or specimen collection, whichever occurred earlier, or
(2) More than 2,000 mL of crystalloids within 1 hour before death or specimen collection, whichever occurred earlier.
(B) Regardless of the presence or absence of blood loss, the donor is 12 years of age or younger and has received a transfusion or infusion of any amount of any of the following, alone or in combination:
(1) Blood (e.g., whole blood, red blood cells) or colloids within 48 hours before death or specimen collection, whichever occurred earlier, or
(2) Crystalloids within 1 hour before death or specimen collection, whichever occurred earlier.
[69 FR 29830, May 25, 2004, as amended at 70 FR 29952, May 25, 2005]
Text from eCFR as of Sep 1, 2026.
Cited alongside it
Regulations that appear in the same letters as 21 CFR 1271.80.
- 21 CFR 1271.60What quarantine and other requirements apply before the donor-eligibility determination is complete?11 letters cite both
- 21 CFR 1271.75How do I screen a donor?11 letters cite both
- 21 CFR 1271.155Exemptions and alternatives10 letters cite both
- 21 CFR 1271.85What donor testing is required for different types of cells and tissues?10 letters cite both
- 21 CFR 1271.90Are there other exceptions and what labeling requirements apply?10 letters cite both
- 21 CFR 1271.3How does FDA define important terms in this part?9 letters cite both
- 21 CFR 1271.45What requirements does this subpart contain?7 letters cite both
- 21 CFR 1271.47What procedures must I establish and maintain?7 letters cite both
Latest letters citing it
The 3 letters citing 21 CFR 1271.80 that FDA posted most recently.
- BiologicsView Central Coast Multispecialty Medical Group, Inc.human cells, tissues, and cellular and tissue-based products (HCT/Ps)IssuedJan 29, 2026PostedFeb 10, 2026
- BiologicsView Conceive Fertility Centerreproductive cells or tissue (oocytes and semen)IssuedJan 27, 2026PostedFeb 10, 2026
- BiologicsView Green Valley Fertility Partnershuman cells, tissues, and cellular and tissue-based products (HCT/Ps)IssuedDec 3, 2025PostedDec 16, 2025
Put this kind of reading to
work on your own records.
Botable builds and runs a custom AI layer around the software you already use, so your team can do the job you hired them for.
Counts include every citation in a letter, as the Letters filter does. How this database is built.